آشنایی با پنل تنظیمات مودم های 3G و 4G LTE ایرانسل

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

قصد داریم در این مقاله به صورت کامل با کنسول تنظیمات مودم های همراه ایرانسل آشنا شویم.

با توجه به فراگیر شدن مودم های همراه 3G و 4G LTE ایرانسل قصد داریم در این مقاله به صورت کامل با کنسول تنظیمات مودم های همراه این اپراتور آشنا شویم تا کاربران بتوانند تنظیمات مورد نیاز و البته دلخواه خود را بر روی مودم ها انجام داده و از قابلیت های دستگاه خود استفاده ی کامل نمایند. میلاد مقدم هستم از تیم نقد و بررسی فروشگاه اینترنتی شایانو ، با هم نگاهی به کنسول تنظیمات می اندازیم.

کنسول تنظیمات چیست ؟

کنسول تنظیمات مودم ها چیزی شبیه به یک کنترل پنل است که می توان از طریق آن تنظیمات دلخواه را روی مودم اعمال نمود. آدرس دسترسی به این کنسول بسته به برند و مدل دستگاه متفاوت است. برای مثال کنسول تنظیمات مودم های D-Link و TP-Link اغلب با تایپ کردن 192.168.1.1 در آدرس بار مرورگر قابل دسترسی است ، در خصوص مودم های همراه ایرانسل ، آدرس این صفحه 192.168.8.1 بوده و نام کاربری و رمز عبور آن admin و admin می باشد.

فرقی نمی کند که با کامپیوتر به مودم متصل باشید یا لپ تاپ، موبایل و تبلت ، هرگاه این آدرس را در "آدرس بار" یک مرورگر وارد نمایید می توانید وارد کنسول تنظیمات شوید. نکته ی مهم در این زمینه غیر فعال بودن نرم افزارهایی است که آدرس IP و پورت قابل استفاده برای اتصال شما به اینترنت یا دستگاه را تغییر می دهند. نرم افزار هایی نظیر ف ی - ت ر شکن یا VPN. مرورگر های استاندارد و پر کاربرد نظیر موزیلا فایرفاکس و گوگل کروم بهترین انتخاب می باشند. باید توجه داشت که کنسول تنظیمات برخی مودم ها به گونه ای طراحی شده که همه ی امکانات را در صفحات نمایش کوچک ارائه نمی کند پس برای دسترسی به کنسول اصلی و کامل دستگاه پیشنهاد می کنیم حتما از لپ تاپ یا کامپیوتر استتفاده نمایید.

آدرس دسترسی به کنترل پنل تنظیمات مودم ها حتما در دفترچه راهنمای همراه مودم و اغلب بر روی شناسنامه دستگاه که معمولا در پشت مودم ها یا زیر باتری چسبانده شده است درج می گردد و نام کاربری و رمز مورد نیاز نیز نوشته می شود.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

کنسول کاربری مودم های همراه 3G و 4G LTE ایرانسل

اپراتور ایرانسل در اقدامی قابل ستایش با همکاری شرکت های Huawei و ZTE کنسول تنظیمات همه ی مودم ها را شبیه به هم طراحی نموده است و این امر سبب سهولت در استفاده و آموزش می باشد. در این بخش کاربر می تواند تنظیماتی نظیر نوع شبکه برای اتصال سیم کارت ، تنظیمات امنیتی شبکه وای فای ، تنظیمات مربوط به فیلترینگ مک آدرس دستگاه های مزاحم و بسیاری تنظیمات دیگر را مطابق آن چه در ادامه خواهیم دید تعیین نماید و به فایل های موجود بر روی کارت حافظه microSD دسترسی داشته باشد. به ترتیب و از اولین گزینه شروع به بررسی می نماییم.

سربرگ اول HOME :

اولین سربرگ در منوی بالا که اطلاعات کلی در خصوص وضعیت مودم همراه را به شما منتقل می نماید. وسط صفحه نام اپراتوری که مودم در حال حاضر به آن متصل شده و میزان سیگنال دریافتی در قالب نمودار مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود. در قسمت مشخص شده با شماره یک ، میزان دقیق دیتای دانلود یا آپلود شده، مدت زمان اتصال و در صورت امکان شماره تلفن سیم کارت نمایش داده می شود. در بخش دو، وضعیت روشن یا خاموش بودن شبکه وای فای دستگاه نمایش داده شده و تعداد دستگاه های متصل را به اطلاع کاربر می رساند. در بخش سوم که با عدد 3 روی تصویر مشخص است گزینه ای وجود دارد که با کلیک بر روی آن می توانید به اطلاعات موجود بر روی کارت حافظه microSD که قبلا بر روی دستگاه قرار داده اید دسترسی داشته باشید که در ادامه و در بخش مربوط به سربرگ Sharing بدان خواهیم پرداخت.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

گزینه های نمایش داده شده در وسط صفحه و در کنار نام اپراتور به ترتیب از راست به چپ برای فعال/غیر فعال قابلیت WiFi Extender ، روشن یا خاموش کردن Mobile Data و یا در واقع قطع و وصل کردن اتصال اینترنت و گزینه ی آخر برای خاموش نمودن دستگاه هستند. در ادامه با قابلیت Wifi Extender بیشتر آشنا می شویم.

سربرگ دوم Statistics :

مطمئن هستم که بسیاری از شما کاربران گرامی این بخش را دوست خواهید داشت.  دراین قسمت علاوه بر اینکه میزان دیتای استفاده شده ی خود را مشاهده می نمایید و می توانید معیاری برای سنجش استفاده از ترافیک اینترنت داشته باشید ، توانایی این را خواهید داشت که برای مصرف اینترنت خود سقف مشخص در بازه ی زمانی معین تعریف نمایید. برای مثال در تصویر ذیل ما میزان 2048 مگابایت معادل 2 گیگابایت را برای بازه ی زمانی یک ماهه در نظر گرفتیم و تعیین نمودیم که وقتی به 90% از این میزان دیتای مجاز رسیدیم مودم به ما اطلاع رسانی نماید. با فراتر رفتن از سقف مجاز مودم به صورت خودکار اتصال اینترنت شما را قطع خواهد نمود. از این قابلیت می توان برای جلوگیری از هدر رفتن حجم اینترنت توسط کودکان یا میهمان ها !!! استفاده نمود.  در انتهای صفحه ی مربوط به سربرگ Statistics اطلاعات دقیقی از دستگاه های متصل شده به مودم همراه از طریق شبکه وای فای به شما گزارش می شود. آدرس IP ، نام دستگاه، مک آدرس دستگاه و مدت زمان اتصال.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

مشخص نمودن سقف حجم مبادله ی دیتا

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

اطلاعات مربوط به دستگاه های متصل

مک آدرس تلفیقی از اعداد بر مبنای 16 بوده و برای هر دستگاه در دنیا منحصر به فرد است، با اطلاع داشتن از Mac Address دستگاه های متصل شده می توانید آن ها را از اتصال به مودم خود منع نموده و یا در لیست سفید قرار دهید که در ادامه با این قابلیت نیز آشنا خواهیم شد.

سربرگ سوم SMS :

به خوبی مشخص است که در این بخش می توانید به وسیله ی سیم کارتی که در درون مودم همراه خود قرار داده اید پیامک ارسال یا دریافت نمایید. مانند گوشی تلفن همراه خود Inbox و Outbox دارید و در قسمت sms setting نیز می توانید قابلیت Delivery را فعال نمایید.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

سربرگ USSD :

در این بخش می توان از کدهای USSD استفاده نمود . به کد هایی که با * شروع و به # ختم می شوند USSD Code می گویند. برای مثال کد *141*1# که مربوط به استعلام مانده حساب شارژ سیم کارت های اعتباری ایرانسل است. با کلیک بر روی گزینه ی Balance Enquiry کد عنوان شده در بالا اجرا شده و میزان شارژ سیم کارت ایرانسل شما نمایش داده می شود. با استفاده از کد *555# نیز می توانید نسبت به خرید بسته ی اینترنتی اقدام نمایید. با استفاده از این منو دیگر نیازی به خارج نمودن سیم کارت برای فعالسازی بسته اینترنتی نخواهید داشت.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

سربرگ Update :

در صورتی که شرکت سازنده ی مودم همراه شما فرم ویر یا در اصطلاح نرم افزار جدیدتری برای دستگاه شما تولید نموده باشد ، در این قسمت می توانید فرم ویر دستگاه را آپدیت نمایید. این آپدیت همانند آپدیت نرم افزار های گوناگون است و می تواند به بهبود عملکرد دستگاه شما کمک نماید.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

سربرگ Setting :

این قسمت مهم ترین و پر کاربرد ترین بخش کنسول تنظیمات یک مودم همراه است. با هم نگاهی به گزینه های موجود در آن که در ستون سمت چپ قابل مشاهده است می اندازیم. گزینه های موجود در 5 دسته بندی قرار گرفته اند که با کلیک بر روی هر یک از آن ها می توانید زیر مجموعه هاشان را در یک ساختار درختی مشاهده نمایید.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

Dial up :

در بخش Mobile Connection از این زیر منو می توانید رومینگ دیتا را فعال یا غیر فعال نمایید. رومینگ دیتا این قابلیت را به کاربر می دهد که در نبود شبکه ی اپراتور سیم کارت خود، به شبکه ی اپراتور دیگری متصل شده و به صورت کاربر میهمان از اینترنت آن استفاده نماید. چیزی شبیه به رومینگ ملی که کاربرد زیادی در کشور دارد و برای مثال سیم کارت های رایتل در نبود شبکه ی رایتل به شبکه ی همراه اول متصل می گردند. با توجه به اینکه معمولا در این حالت هزینه ی اینترنت از شارژ بسته ی اینترنتی کاربر کم نشده بلکه از اعتبار مکالمه ی سیم کارت شما کسر می گردد و نسبت به حالت استفاده ی نرمال، هزینه ی به مراتب گرانتری دارد، بر روی مودم ها و تلفن های همراه این گزینه را قرار می دهند تا کاربر با اختیار خود آن را فعال نماید.

بخش Profile Management مربوط به ایجاد پروفایل دستی برای اتصال به اپراتور است. اکثریت قریب به اتفاق مودم ها به صورت پیش فرض در حالت اتوماتیک قرار دارند و اصلا نیازی به تنظیمات دستی ندارند. خوشبختانه همه ی مودم های ارائه شده توسط ایرانسل و البته فروشگاه اینترنتی شایانو اینگونه هستند. تنظیمات نام کاربری و کلمه ی عبور ، شماره تماس و APN را در این قسمت می توان به صورت دستی وارد نمود.

گزینه ی بعدی Network Setting است. گزینه ای که کاربرد زیادی دارد و در مناطقی که ضعف سیگنال 3G دارند می تواند بسیار کارا باشد. توجه نمایید که مودم های همراه 3G و 4G LTE به صورت اولیه ترجیح می دهند که به پر سرعت ترین شبکه که همان بالاترین نسل شبکه است متصل گردند. برای مثال یک مودم 4G LTE همه ی تلاش خود را می کند که به شبکه ی LTE متصل گردد و در صورتی که چنین شبکه ای را پیدا نکرد به سراغ گزینه ی بعدی یعنی شبکه ی 3G می رود. در فقدان شبکه ی 3G نیز به ناچار به شبکه ی نسل دوم متصل خواهد شد. با توجه به سرعت بسیار پایین اینترنت بر بستر شبکه 2G می توان گفت که در این حالت عملا اینترنت در دسترس نمی باشد ، در مواقع خاصی مودم با یک شبکه ی ضعیف 3G مواجه می شود و با توجه به ضعف سیگنال آن شبکه، اتصال خود را قطع نموده و به شبکه ی نسل دوم وصل می شود ، شبکه ای که عملا اینترنت ندارد ! با قرار دادن گزینه ی Preferred Network در حالت 3G Only ، 4G Only و یا 2G Only این شما هستید که تعیین می کنید با شرایط موجود مودم شما باید به کدام شبکه متصل گردد.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

گزینه ی بعدی یعنی Network Search نیز به شما این امکان را خواهد داد که تعیین نمایید مودم به صورت اتوماتیک شبکه های اطراف را جست و جو کرده و متصل گردد یا شما به صورت دستی این کار را انجام دهید.

گزینه ی بعدی WiFi Extender است. قابلیتی جالب بر روی مودم های همراه. همان طور که از نام آن پیداست این قابلیت برای گسترش یک شبکه ی وای فای دیگر است. فرض کنید که در محیطی 200 متری هستید و یک مودم همراه یا رومیزی ADSL دارید ولی برد شبکه ی وای فای مودم شما نمی تواند همه ی محیط را پوشش دهد؛ می توانید با مودم همراه خود به شبکه ی وای فای مودم دیگرتان متصل شوید. مودم همراه شما اینترنت را از آن مودم گرفته و از طریق شبکه ی وای فای خود به اشتراک خواهد گذاشت. در این حالت عملا اتصال اینترنت سیم کارت شما قطع می باشد و مودم همراه شما فقط نقش یک تقویت کننده ی سیگنال را ایفا خواهد نمود.

در این قسمت مطابق تصویر ذیل لیستی از شبکه های وای فای اطراف شما نمایش داده می شود و می توانید با کلیک بر روی شبکه ی دلخواه و وارد نمودن رمز عبور به شبکه ی مورد نظر متصل شوید. با استفاده از قابلیت WPS Connection که آخرین گزینه در منوی مربوط به WiFi Extender می باشد می توانید بدون وارد نمودن رمز عبور و تنها با استفاده از قابلیت WPS در دستگاه دیگر خود به آن متصل شوید. در بخش Priority نیز می توانید تعیین کنید که در صورت در دسترس بودن چند شبکه ی وای فای، اولویت اتصال با کدام شبکه باشد.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

WLAN :

در این بخش تنظیمات مربوط به شبکه ی وای فای مودم همراه شما قرار دارد. اولین گزینه مطابق تصویر ذیل WLan Basic Setting می باشد. با کلیک بر روی آن گزینه های مربوط به نام شبکه وای فای (SSID) ، الگوریتم رمزگذاری و رمز شبکه ی وای فای مودم همراه خود را تعیین می نمایید.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

گزینه ی دیگری در این صفحه با عنوان SSID Broadcast وجود دارد که به صورت پیش فرض در حالت Enable یا فعال قرار دارد. با خاموش نمودن آن، شبکه ی وای فای شما مخفی شده و نام شبکه ی شما برای دستگاه های دیگر نمایش داده نمی شود. در این حالت جهت اتصال به مودم در تلفن های همراه یا کامپیوتر باید از گزینه ی Add Wireless Network استفاده نمایید و ابتدا نام شبکه را وارد کرده و در ادامه رمز عبور خود را وارد نمایید تا بتوانید به شبکه متصل شوید. قابلیتی بسیار پرکاربرد می باشد که با استفاده از آن می توان ضریب امنیتی شبکه را افزایش داد.

تنظیمات تخصصی و پیشرفته شبکه وای فای در منوی Wlan Advanced Setting قرار دارد که کاربردی ترین گزینه ی آن برای کاربران عمومی Wlan Auto OFF می باشد که شما می توانید تعیین نمایید شبکه ی وای فای شما پس از چند دقیقه زمان بیکاری به صورت خودکار خاموش شود. این قابلیت برای صرفه جویی در مصرف باتری دستگاه فوق العاده موثر می باشد.

WLAN MAC Filter :

این بخش یکی از مهم ترین و پر کاربردترین قسمت های کنسول کاربری مودم های همراه است. در این بخش شما می توانید دستگاه های مزاحم را در لیست سیاه قرار داده و یا دستگاه های مشخصی را در لیست سفید قرار دهید. هر دستگاهی که از طریق MAC Address آن در لیست سفید قرار گیرد می تواند به مودم متصل گردد و در این حالت هیچ دستگاه دیگری حتی در صورت وارد نمودن صحیح رمز شبکه ، تحت هیچ عنوان نمی تواند به شبکه وای فای مودم همراه 3G یا 4G LTE شما متصل گردد.

با قرار دادن دستگاه ها در لیست سیاه همانطور که از نام آن پیداست ، آن دستگاه ها حتی در صورت داشتن رمز عبور شبکه هرگز توانایی اتصال به مودم همراه شما را نخواهند داشت. گزینه ی Allow مربوط به لیست سفید و گزینه ی Deny نمایانگر لیست سیاه می باشد. لازم به یادآوری است که لیستی از مک آدرس دستگاه هایی که در حال حاضر به مودم همراه متصل هستند همانطور که در ابتدا ذکر شد در سربرگ Statistics قابل مشاهده است.

بخش بعدی WPS Setting است . در این قسمت می توانید از یک عدد به عنوان PIN جهت اتصال استفاده نمایید. این عدد هنگامی از دستگاه جدید سوال خواهد شد که شما گزینه ی WPS را از طریق کنسول کاربری و یا از طریق دکمه های روی مودم فعال نموده باشد. برخی مودم ها دکمه ی WPS دارند، برخی دیگر این قابلیت را از طریق منو های دستگاه فعال می نمایند و در برخی دیگر این قابلیت در دسترس نمی باشد.

در حالت فعال بودن WPS در اکثر مودم ها که معمولا از زمان فعالسازی 2 دقیقه طول می کشد هر دستگاه جدید بدون وارد نمودن رمز عبور شبکه می تواند به مودم متصل گردد.

DHCP :

این بخش مربوط به تنظیمات آدرس IP است. شاید شما هم نام پروتکل DHCP را شنیده باشید. یک پروتکل در شبکه که به صورت داینامیک آدرس های IP را به Client ها یا همان دستگاه های متصل شونده اختصاص می دهد. این پروتکل به صورت پیش فرض فعال است و اگر شما یک کاربر کامپیوتر با سطح اطلاعات متوسط هستید پیشنهاد می کنیم که با این قسمت به هیچ عنوان کاری نداشته باشید! با غیر فعال نمودن پروتکل DHCP شما باید به صورت دستی برای هر دستگاه جدیدی که به مودم متصل می گردد یک آدرس IP اختصاص دهید. در حالت فعال بودن آن نیز می توانید رنج مشخصی را برای ارائه ی آدرس های IP مشخص نمایید و حتی آدرس IP اولیه ی دستگاه که 192.168.8.1 می باشد را تغییر دهید.

Security :

بخش بعدی در منوی سمت چپ بخش تنظیمات مربوط به تنظیمات امنیتی گوناگون است. در قسمت اول یعنی PIN Management تنظیمات مربوط به پین کد سیم کارت قرار دارد. این نکته را به خاطر بسپارید که همه ی مودم های همراه فقط و فقط در صورتی سیم کارت را شناسایی می نمایند که پین کد آن وارد شده و یا غیر فعال گردد. برای این کار می توانید قبل از وارد نمودن سیم کارت در مودم ها آن ها را بر روی یک گوشی تلفن همراه قرار دهید و از بخش امنیتی سیم کارت در تنظیمات موبایل خود، آن را غیر فعال نمایید. در غیر این صورت در هنگام ورود به کنسول تنظیمات مودم اولین سوالی که مودم همراه شما از شما خواهد پرسید PIN کد سیم کارت شماست.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

بقیه ی گزینه های موجود در بخش Security تخصصی بوده و کاربران عادی هیچ نیازی به آن نخواهند داشت لذا پرداختن به این بخش ها باعث طولانی تر شدن این نوشته و سردرگمی کاربران خواهد شد.

System :

این بخش مربوط به خود دستگاه مودم همراه شماست و ارتباطی به  اتصالات شبکه ندارد. در بخش اول یا Device Information اطلاعات دقیقی از دستگاه نظیر نام ، آدرس مک ، ورژن فرم ویر و ... در اختیار کاربر قرار می گیرد. در بخش Modify Password می توانید رمز ورود به کنسول تنظیمات مودم که admin بود را تغییر داده و رمز دلخواه خود را قرار دهید.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

بخش Restore Defaults به شما کمک خواهد کرد تا مودم همراه خود را به تنظیمات اولیه ی کارخانه برگردانید و همه ی تنظیمات دستی اعمال شده را حذف نمایید.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

در قسمت Reboot می توانیم مودم را مجددا راه اندازی نموده و یا در اصطلاح Restart نماییم.

در بخش System Setting شما این توانایی را خواهید داشت که دستگاه را در حالت Fast Boot قرار دهید . در این حالت مودم همراه 3G یا 4G LTE شما در هنگام راه اندازی مجدد یا روشن شدن، سریع تر بالا آمده و این خصوصیت می تواند در حفظ عمر باتری شما موثر باشد.

سربرگ Sharing :

این بخش مربوط به کارت حافظه microSD است. برخی مودم ها از کارت های حافظه پشتیبانی می نمایند و می توان تا 32 گیگابایت اطلاعات را از طریق آن ها بارگزاری نموده و با کاربران وای فای به اشتراک گذاشت.

در ابتدا با گزینه ی SD Card Sharing mode روبرو خواهید شد. در صورتی که USB Access Only را انتخاب نمایید مودم به صورت یک رم ریدر عمل کرده و اطلاعات کارت حافظه را فقط از طریق پورت USB و با کامپیوتر به اشتراک می گذارد. با انتخاب گزینه ی Web Share Mode می توانید اطلاعات را برای کاربران متصل شده از طریق شبکه وای فای به اشتراک بگذارید. و یا در نهایت این قابلیت را به کلی غیر فعال نمایید. نمودار نشان دهنده ی میزان فضای استفاده شده از کارت حافظه و همچنین مقدار فضای خالی در دسترس است. نکته ی جالب و خوشحال کننده این است که شما می توانید تعیین کنید که کاربران فقط اطلاعات را بخوانند و یا اجازه ی تغییر دادن آن ها ( حذف فایل های موجود یا اضافه نمودن فایل جدید ) را نیز داشته باشند. با قرار دادن Access Type در حالت Read Only فایل ها فقط قابل خواندن بوده و در مد Read/Write دسترسی کامل به کاربران داده می شود.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

قابلیت اشتراک پوشه یا مسیر خاصی از کارت حافظه مزیت بعدی است. فرض کنید شما پوشه های مختلفی داشته باشید که شامل عکس، ویدئو، موزیک، فایل های شخصی و ... باشد و فقط قصد دارید ویدئو های خود را که در پوشه ای با عنوان Filmha ذخیره نموده اید با کاربران به اشتراک بگذارید. با انتخاب نمودن پوشه ی مربوطه می توانید از این قابلیت استفاده نمایید. لیست کاملی از پوشه های به اشتراک گذاشته شده در پایین صفحه به شما نشان داده می شود.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

سربرگ آخر Irancell Services :

در این قسمت اپلیکیشن های مختلف اپراتور ایرانسل نظیر برنامه ی کاربردی "ایرانسل من" به شما نشان داده می شود که با کلیک بر روی هر نرم افزار به سایت ایرانسل هدایت خواهید شد تا بتوانید اپلیکیشن مورد نظر را بر روی تلفن همراه یا هر دستگاه دیگری نصب نمایید.

کنسول تنظیمات مودم همراه ایرانسل

در انتها متذکر می شویم که گزینه های موجود در کنسول تنظیمات مودم همراه که در این نوشتار به تفصیل در مورد آن ها صحبت نمودیم ممکن است در مودم های گوناگون کم یا زیاد باشند. برای مثال مودم همراه E5730 ایرانسل از کارت حافظه microSD پشتیبانی نمی کند پس مبرهن است که چنین گزینه ای در کنسول تنظیمات آن نخواهد بود.

در منوی بالای صفحه کنسول علائم مربوط به اتصال شبکه و میزان سیگنال آنتن مودم و وضعیت باطری و ... قرار دارند و با فشردن گزینه ی Help می توانید به فایل راهنمایی که شرکت سازنده تهیه نموده دسترسی پیدا کنید و با شکل های مختلف علائم به کار رفته در صفحات آشنا گردید.

پشتیبانی